Hıristiyan Kimdir?

Hıristiyan Kimdir?
‘Ben Hıristiyan bir ailede büyüdüm. Ailem hep kiliseye giderdi.’
Bu çok iyi. Fakat nasıl bir hayvanat bahçesine gitmekle şempanze olunmuyorsa, sadece kiliseye gitmekle de Hıristiyan olunmuyor.‘Başkalarına yardım etmeye ve iyilik yapmaya inanıyorum.’
Bu da iyi, fakat bu da bir Hıristiyan olmak için yeterli değil. Tanrı’ya inanmayan insanlar da iyi bir komşu, ya da yardıma muhtaç birine yardım eli uzatan birileri olabilir. Ama bu da insanı Hıristiyan yapmaz.
‘Küçükken vaftiz oldum.’
İsa’nın öğrettiklerine aldırmayan binlerce insan da vaftiz oldu. Dinsel bir törenden geçmek insanı Hıristiyan yapmaz.
‘Tanrı’ya inanıyorum.’
İncil bize Şeytan’ın da inandığını söylüyor. O Tanrı’nın varlığından emin tabi. Eğer sorulursa çoğu insan Tanrı’ya inandığını söyler, fakat O’nun kimliğinden ve nasıl olduğundan habersizdirler.
Bir jetin Atlantik okyanusunu geçtiğine inanabilirsiniz, fakat sadece inanmakla bir santim bile yol alamazsınız. Gidebilmek için jete binmeniz gerekir.
Tanrı’ya inanmak, ne kadar doğru bir düşünce olsa da sizi bir Hıristiyan yapmaz.
Peki, o zaman Hıristiyan kimdir?
Hıristiyan adı, İsa’yı takip etmiş olan ilk insanlara verilmiştir. ‘İsa’ya ait olan’ anlamına gelir.
Hıristiyan sözcüğünün en iyi tanımını İsa’nın kendisi yaptı. İsa’ya göre Hıristiyan demek, yeniden doğmuş biri demektir.
Her birimiz normal bir yolla doğmuş ve böylelikle bir ailenin parçası olmuşuzdur. Ama eğer Tanrı’nın ailesine girmek istiyorsak, o ailede de tekrar doğmalıyız. Tabi bu doğal yolla, uygun bir ailenin üyesi olmakla, iyilik yapmakla ya da dindar olmakla gerçekleşmez. Yeniden doğmalı ve yeni bir yaşama başlamalıyız. Bunu da biz yapamayız. Tanrı bunu bizim için yapmaya söz verdi.
Tanrı, sevgisiyle bizim için gerekli olan her şeyi yaptı. Bağışlanıp Tanrı’nın çocukları olabilmemiz için İsa’yı günahlarımız uğruna çarmıha gönderdi. Yol şu an apaçık. Kim olursa olsun, ne yapmış olursa olsun Tanrı’yı tanıyabilmekten hiçbir güç insanları alıkoyamaz. O payına düşeni yaptı, şimdi sıra bizde.
Bir Hıristiyan olmak ve İsa Mesih’i tanımak istiyor musun?
Tüm günahlarını bağışladığını, böylelikle Tanrı’nın bir çocuğu olduğunu biliyor musun?
Sonsuz yaşama kavuştuğunu ve Tanrı’nın sende yaşadığını ve öldükten sonra dirilerek O’nunla olmak üzere cennete gideceğini bilmek istiyor musun?
Eğer istiyorsan okumaya devam et…

e) Nasıl Hıristiyan Olabilirim?
İTİRAF EDİLECEK BİRŞEY
Tanrı’nın huzurunda günah işlediğini itiraf etmelisin. Hayatında söylediğin, düşündüğün, yaptığın ve kalbinin derinliklerinde yanlış olduğunu bildiğin her şeyi kabul et. Tanrı’nın sevgisine sırtını dönüp tamamıyla kendi yolunda gittiğin zamanlar için pişmanlık duy. Yanlış olduğunu bildiğin düşünceden, kelimeden, hareketten, alışkanlıktan sıyrılmaya hazır ol.
İNANILACAK BİR ŞEY
İsa’nın çarmıhta senin günahların için öldüğüne inan. Hepimiz Tanrı’nın huzurunda yaptığımız tüm hatalar için cezalandırılmayı hak ediyoruz. İsa’nın senin cezanı üstlendiğine inan.
GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN BİRŞEY
İsa’nın, kendisini izlemenin kolay olmayacağını söylediğini göz önüne alın. İnsanlar sizi yanlış anlayacak, size gülecek, suçlayacak, tıpkı İsa’ya yaptıkları gibi… Hristiyan olmak, İsa’yı RAB ve efendi olarak kabul etmek demektir. Bu da hayatının her noktasının, yani işinin, arkadaşlarının, vaktinin, paranın, her şeyin O’nun denetiminde olması gerektiği anlamına gelir.
YAPILMASI GEREKEN BİR ŞEY
İsa’yı kurtarıcı olarak kabul et, sana yol göstersin ve bir arkadaş gibi daima yanında olsun. Çoğu kişi bu son asımı atmaktan kaçınıyor ve İsa’yı hiçbir zaman tanıyamıyor.
Belki de bu son adımın önemini en iyi anlatan kısım İncil’in Esinleme adı verilen son kısmıdır (Esinleme 3.20). İsa şöyle diyor: “İşte kapıda durmuş, kapıyı çalıyorum. Eğer biri sesimi işitir ve kapıyı açarsa, onun yanına gireceğim, ben onunla ve o da benimle, birlikte yemek yiyeceğiz.”
Hayatın bir ev gibidir. İsa dışarıda bekliyor. Hiçbir zaman zorla içeri girmeyecektir, çünkü bu hoş bir yol değildir. O içeri davet edilmek istiyor. Kapı kolu içeride. Sadece sen açabilirisin o kapıyı. İşte o kapıyı açtığında O’nu yaşamına ve kalbine aldığında tam bir Hıristiyan olursun.

Bunu hiç yaptın mı? Belki de daha önce böyle bir şey yapabileceğini bilmiyordun. Vaftiz olabilir, kiliseye gidebilir, hatta İncil’i okuyup dua da edebilirsin; ama İsa’yı yine de o kapının dışında bırakabilirsin. Bu soruyu dürüst bir şekilde düşün. İsa hayatının içinde mi yoksa dışında mı? O’nu içeri davet edecek misin, yoksa dışarıda mı bırakacaksın?
O’nun bu davetine sonsuza kadar sırt çeviremezsin. Zaman hızla akıp gidiyor. Ölümden sonra O’nu kabul etmek için başka bir fırsat olmayacak. O zaman çok geç olmuş olacak.
Eğer gerçekten yaşamını O’na adamak istiyorsan sessiz ve tek başına olabileceğin bir yere git. İsa’nın sana duyduğu sevgiyi düşün – çarmıhı, acıyı ve utancı, vücudunun çarmıha çakılı halini, kanını ve senin için yaptığı her şeyi…
Şimdi kapını çaldığını ve girmeye hazır olduğunu düşün. O’nun sesini duydun ve tüm kalbinle O’nu daha yakından tanımak istiyorsun.
Yaşamını İsa’ya adamak istiyorsan aşağıdaki dua sana nasıl dua edeceğin konusunda yardım edebilir. Bunu satır satır, sessizce, söylediklerini ve yaptıklarını düşünerek okuyabilirsin.
Rab İsa,
Düşüncelerimde, sözlerimde, hareketlerimde sana karşı günah işlediğimi biliyorum.
Yapmadığım o kadar çok iyi şey var ki!
Lütfen beni affet.
Günahlarım için pişmanım ve yanlış olan her şeyden uzaklaşacağım.
Çarmıhta benim için hayatını verdin.
Minnettar bir şekilde ben de benimkini sana veriyorum.
Şimdi hayatıma girmeni istiyorum.
Kurtarıcım olarak gel ve beni kurtar.
Tanrım olarak gel ve beni denetimine al.
Arkadaşım olarak gel ve yanımda ol.
Beni dinlediğin ve cevapladığın için teşekkürler. Âmin.
Eğer bu duayı içtenlikle ettiysen İsa’yı hayatına çağırmış oldun. İsa şu an Kutsal Ruh sayesinde senin içinde yaşıyor.
“Eğer biri sesimi işitir ve kapıyı açarsa, onun yanına gireceğim” (Esinleme 3:20).

İsa Tanrı’dır. O bir söz verdiğinde tutar. Duygularınıza güvenmeyin. O’nun sözlerine güvenin. Şimdi Tanrı’nın bir çocuğu, gerçek bir Hıristiyansınız. Yeniden doğdunuz.
Rengi, ırkı ne olursa olsun, İsa’ya inananların oluşturduğu topluluğun, yani Tanrı’nın yeryüzündeki bedeninin bir üyesi, bir parçasısınız.
“İşte ben, dünyanın sonuna dek her an sizinle birlikteyim.” (Matta 28:20)
“Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı’nın çocukları olma hakkını verdi.” ( Yuhanna 1:12)
Şimdi sonsuz yaşama sahipsiniz.
“Size doğrusunu söyleyeyim, iman edenin sonsuz yaşamı vardır.” (Yuhanna 6:47)
Bundan böyle yalnız kalmayacaksınız.